Monday, December 28, 2009

Welcome to the Joy of BF

“InsyaAllah, harap-harap dapat istiqamah, nak kena lawan ust Has nie”

Saya dan isteri masih diperingkat pengantin baru ketika itu. Dengan gelaran baru yang menyentap jiwa setiap kali ditutur, kami berdoa moga tidak luntur.

Itu bibit-bibit kata yang saya masih ingat ketika kami ’bertawaf qudum’ di tasik shah alam. Berjalan berdua-duaan mengelilingi tasik yang tidak pernah dilakukan sebelum ini. Hanya sesekali yang dapat dihitung jari saya dan teman-teman beriadah sewaktu kami menuntut di UiTM Shah Alam.


Perkongsian kami ketika itu masih kepada cerita-cerita sendiri dan peribadi lantaran kami tidak pernah berkongsi sedikit kisah sebelum ini. Namun, kami tidak lupa menggali tips dan petua. Sempat kami menyelit kisah dari laman ustaz has dengan isteri. Bagaimana ummu saif menjeling mata sebaik title panggilan berubah dari sayang menjadi ummi. Itu bukan hal yang serius, namun mungkin perkara ’lumrah’ yang disedari seorang isteri.

Berubah gelaran dengan tanggungjawab yang kian bertambah…
Berlainan seruan menyedari fokus yang kian berubah..
Namun berharap nilai-nilai romantic tidak hilang dimamah amanah.

Namun begitu, sebanyak hal kami sempat bicarakan. Perkara tersebut terus melekat dalam fikiran saya.

Kini bertiga.

Rupanya ada yang mengikuti blog ini dan melihat perkembangan keluarga saya. Sebenarnya saya juga ingin mengelakkan dari terlalu kerap membuat posting secara terlalu personal berbentuk diari maya. Sekurang-kurangnya saya menyelitkan sedikit dengan pengalaman yang mampu dikongsi.

Benar.

Saya perasan, perkongsian ilmu berselit pengalaman keluarga saya tergantung-gantung di tengah.

Untuk saya menyambung bercerita detik-detik awal kelahiran adalah suatu yang amat-amat lewat pada masa sekarang. Mengimbau kembali bagaimana kami menanti kelahiran zuriat sulung dengan penuh debar dan berharap. Debaran dengan pengalaman sulung, hampir 5-6 kes keguguran dari teman-teman rapat yang sampai ke pengetahuan kami. Alhamdulillah, puteri kami lahir pada tarikh sama genap 2 tahun saya mengenali isteri, sebelum dan selepas mula berkongsi hidup. Kami taaruf tanggal sekitar pada 4 Ramadhan 1428H. Nur Sufiyyah lahir normal dengan pancaindera anugerah Allah yang sempurna tanggal 4 Ramadhan 1430H, jam 10.45 pagi. Saat dan ketika yang hampir sama dengan taaruf kami.Jangan lupa bagi susu ibu


Saya bersyukur kerana dikelilingi oleh teman-teman yang mempunyai kesedaran yang cukup tinggi mengenai susu ibu. Malah sahabat karib saya dan isterinya antara pengedar utama produk dan kelengkapan bagi kemudahan susu ibu. Mereka terus serius dalam bidang tersebut dan mengusahakan perniagaan sendiri berteraskan penyusuan ibu- Moms Basic. Lantas ilmunya turut terpalit walau sedikit.

Risau mereka sebaik mendengar ada teman yang mengambil tindakan berlawanan dengan fitrah dan sunnah yang cukup baik ini. Berkali-kali saya dan isteri diberi pesan oleh seorang teman.

Bukan risau kami tersalah membuat keputusan memilih mengambil formula milk(FM) menggantikan breast feed (BF). Namun bimbang memandangkan tidak ramai ibu yang mampu beristiqamah apatah di saat-saat genting dalam kekurangan susu badan, ditambah pilu mendengar tangisan bayi yang kehausan.

”Ana kesian kat zaujah ana la tuan, tengok dia letih, susu pun kurang lepas mula sambung kerja” kenalan saya berstatus ustaz mula serba salah sebaik disoal saya.

”Dia tuh nama jer Doktor, dah tahu susu ibu tu yang terbaik. Kat hospital kan dah jelas larang bagi FM. Tapi tuhlaa, kesedaran ni bukan pilih manusia biasa ke Dr. ” marah benar bunyinya sebaik kesedaran pri-penting susu ibu menjadi perbincangan kami.

”Aku tak tahan tengok anak aku menangis, misi pulak dok psycho kata anak aku akan dehydrate. Tak tergamak nak suruh isteri menyusu pasal letih bersalin”.

Keluh seorang teman.

”Nanti dapat anak ke dua, mung jangan lupa bagi BF. Boleh tengok laa beza anak pertama dengan anak ke dua mung!!”.

Dia sedikit terkilan. Maklumlah, seorang pejuang tulen susu ibu.

Pernah suatu ketika mereka suami isteri mencampakkan FM yang dihadiahkan ke dalam tong sampah.

”Nanti kalau beri kat orang lain, mereka pula menjadi ’mangsa’”, teman saya bertegas.

Sebaik isteri discharge dari pusat perubatan swasta, kami turut menerima hadiah 2 tin FM yang termasuk dalam pakej mereka. Namun kami tidaklah sampai membuang, susu tersebut diberikan kepada saudara. Biarlah mereka menjadi ’mangsa’, bagi saya andai saya membuang pun mereka tetap berbelanja untuk membeli. Sekurangnya ringanlah sedikit beban.

”Anak kamu sakit, teruskan menyusu ibu...”
”Anak mung kuning, terus menyusu ibu...”
”G6PD pun aku percaya boleh hilang dengan susu ibu”. Merujuk kepada masalah yang dihadapi Sufiyyah.

Memang yakin benar dengan kelebihan susu ibu yang memang hakikatnya begitu.

Pesanan diberikan hampir saban hari. Mengukuhkan lagi azam kami sebelum ini.

Awal kelahiran, dalam kesakitan sebaik melahirkan Sufiyyah, isteri saya sempat berpesan kepada petugas di pusat rawatan tersebut agar tidak memberikan sebarang FM memandangkan kami memilih untuk exclusively BF bayi kami.

”Betul ke nak bagi susu ibu sepenuhnya,” petugas tersebut berkali bertanya saya dan isteri. Mengiringi kami sehingga ke kereta sebelum kepulangan. Dia berasa cukup bersalah kerana rakannya tersalah memberi FM kepada Sufiyyah namun dapat dikesan oleh kami.

Alhamdulillah, saya senang melihat perkembangan yang cukup baik dianugerahkan Allah dengan susu ibu. Allah memang memudahkan kami untuk menguruskan Nur Sufiyyah dari segi feel perangai dan sihat sakitnya.

Malah, giginya hampir-hampir tumbuh sedang perkongsian saya ini masih tergantung.

Bagi yang telah bergelar ibu dan bapa, mahupun yang sedang mengenal budi sebelum menjejak tangga..

Untuk terus beristiqamah sememangnya sukar,
Pengasuh dijumpai, namun selok belok susu ibu masih perlu ditunjuk ajar.
Bukan sekadar isteri, namun suami harus turut berikhtiar,
Mencari suatu nilai disebalik sunnah harus berlapik sabar.

Welcome to the joy of breastfeeding..

AbeJoes


0 comments: