Saturday, April 26, 2008

Hikmah Kewarasan

"Ok.. pasal apa kita doa?" soalan pertama aku kepada anak-anak sebuah taski di shah alam.

Dalam kelancaran minda separa sedar ini melafazkan doa.. aku tertarik dengan gelagat anak-anak kecil yang pelbagai ragam menadah doa dengan tangan-tangan kecil mereka.


Soalanku terpaksa diulang beberapa kali. Gamaknya adik-adik kurang mengerti soalan yang ku rasakan mudah begitu. Tambahan dengan loghat "German Timur' yang sukar dikikis dari lidah ini. Aku mula menolak teman-teman untuk mengendalikan sesi seterusnya, risau juga andai lagi teruk kefahaman mereka untuk memahami mesej-mesej yang aku ingin sampaikan seandai soalan sulung aku tadi sukar untuk dijawab. Salah akukah yang tidak pandai membaling kata-kata... ataupun adik-adik yang tidak pandai menyambut lafaz tersebut. Direnung.. Diperhati... akulah yang sepatutnya membaling dengan balingan yang paling baik, agar bola-bola persolan dapat dirangkul baik adik-adik.

Aku merapatkan badan ke dinding belakang. Cukuplah tugasku mengimamkan solat isya'. Mungkin malam itu, aku boleh memerhati bagaimana temanku 'bermain-main' dengan adik-adik.

Keesokan pagi aku meneruskan tugas mengimami solat subuh, skill yang diperhati dari teman-teman cuba dipraktikkan dalam tazkirah pendek.

"Beratur, sorang depan.. sorang belakang", aku memberi arahan. "Hmm.. ngantuk yea.." Mengantuk adik-adik... kesian juga andai slot qiamullail yang masih belum selayaknya diadakan pada tahap mereka dimodulkan. Takpalah, kami hanya dijemput.

Teman-teman mula membiarkan aku. Ustazah dan tenaga pengajar lain berdiam diri. Menyerah hak mutlak untuk aku mengendali sesi kali ini. Kali ini aku cuba mula memahami psikologi anak-anak kecil.

"Ok.. yang belakang picit bahu yang depan... tarik-tarik telinga dia buat macam bawak motor.. " Arahan dengan sedikit permainan ringan buat menghilangkan mengantuk adik-adik.

Aku mula memberi tazkirah ringkas. Membawa kisah-kisah yang sememangnya sinonim dengan jiwa anak-anak.
"Wah.. dah faham nampaknya"detik hatiku. Lebih dari itu, respon pula diluar jangkaan. Kali ini bertalu-talu persoalan diterima.Sepatah kuucap.. berpuluh soalan dan cerita ditambah mereka. Itulah anak-anak.

Satu-satu persoalan dijawab, cuba memberi penjelasan seringkas mungkin. Namun harus kaedah yang seeloknya.. mengolah dari level teori maktik orang-orang dewasa kepada praktikal anak-anak. Malah, kurang elok andai persoalan sebegitu terus bermain di kotak fikiran mereka tanpa memberi satu jawapan pasti yang dapat memuaskan hati mereka. Malam tadi, temanku terkial-kial mencubit aku membantunya menjawab soalan-soalan diluar jangkaan dari adik-adik. Kami memang telah diberi amaran awal, anak-anak ini adalah dari kategori cerdik juga. Maklumlah, seawal sampai ke tapak taski, aku cuba mengawal diri dari terhadap ibu bapa yang menghantar anak masing-masing menggunakan kenderaan mewah mereka.

Hubungan kami makin erat. selesai sesi tazkirah, adik-adik terus mendapatkan kami. Membangkitkan persoalan yang mula dilihat bertentangan dengan 'tarbiyyah' yang diterima di rumah. Menceritakan diri yang menjauhi perkara-perkara tidak elok, membuang tabiat-tabiat dari permainan game yang memberi kesan tidak elok kepada mereka. Itulah kekuatan kepada mereka pada pandanganku, kekuatan membuang jauh-jauh tabiat yang sepatutnya sebati dengan manusia lain yang sebaya mereka. Itulah petanda iman. Membuang kehendak diri... memasukkan kehendak Ilahi.


ACUAN ALLAH YANG TERBAIK

Terkadang jari aku tidak berapa selesa untuk menari di atas papan kekunci bila berbicara perihal perkara ini. Bukan apa, kerana jiwa dan perasaan yang sama turut dirasai oleh semua orang yang mempunyai pengalaman yang sama tatkala bercakap tentang sesuatu yang masih belum dialami.

Bercakap persoalan mendidik anak, suatu yang mungkin dipandang tidak tepat bagi seorang yang belum bergelar bapa/ibu. Lebih dituduh melampau bila perkara ini dijadikan nasihat pula oleh sang bujang kepada sang kelamin.

"Sebagai kesimpulan, seeloknya 'kita' sebagai bapa elakkan dari menanam benih-benih yang kurang sesuai dalam minda anak-anak, menjadikan jin.. hantu .. jembalang.. sebagai pagar untuk mengawal anak-anak yang nakal dengan usikan yang berjaya namun akhirnya merosakkan." Aku memberi kesimpulan dalam usrah pemuda minggu sebelum ini. Namun jauh disudut hati aku berdoa agar kata-kata sebegitu dapat dipegang dan diamal.

Tidak salah berkata benda yang masih belum diamal, namun dengan niat yang bersungguh-sungguh dan meletakkan kata-kata tersebut sebagai doa kepada diri. Namun lebih elok andai kata-kata dari pengalaman yang telah ujud agar kata-kata yang terucap lebih ummmpphh bila dikecap.

Aku memberikan contoh beberapa ustaz yang mendidik anak yang boleh dikatakan berjaya. Memasak akidah yang murni dalam diri anak-anak. Kesimpulan usrah tidak tamat disitu sebaik sahabat-sahabat lain mula berkongsi pengalaman sebaik contoh diberi.

"Senang kita tengok bila ditempat gelap, siapa yang lebih dahulu datang bertandang di kepala kita? Ketakutan kepada hantu-hantu atau kewujudan Allah? Walhal, Allah dan 'hantu' masing-masing tidak pernah dilihat namun diyakini kewujudan. Inilah bahana yang menakutkan, IHSAN DIRI YANG MULA BERUBAH ARAH. Kesimpulan ke-2 diberi bagi menutup perbincangan.

"Menyemai akidah anak-anak pada permulaan cukuplah untuk dia menerima Allah tanpa hujjah", terang seorang ustaz dalam kuliah usuluddin. Aku mengangguk setuju.

Itulah peringkat awal sebelum akal mereka masih belum mengerti untuk berfikir dan berhujjah. Masih belum berupaya untuk bertanya soalan-soalan yang menduga akal ibubapa untuk menjawab. Pertanyaan ikhlas anak-anak bukan sekadar menjawab persoalan mereka, malah turut menambah keyakinan kita sendiri.

"Kalau kita hebat, kita tak demam.. hidung tak berhingus. Kita boleh jadi 'Tuhan'," lafaz seorang pendakwah kepada aku. Di usia 6 tahun, mana bisa akal kecil aku yang masih belum mengerti untuk mentafsir kalimah sebegitu. Malah ustazah yang mengajarku terdiam seketika untuk memikirkan jawapan sesuai setelah persoalan yang tersemat dalam ruang kepalaku itu dilontar untuk dijawab. Aku tidak pasti adakah jawapan yang diberikan dimulakan oleh aku sendiri ketika itu. Mungkin juga aku yang masih tidak mengerti bertanya PERSOALAN KETUHANAN sehingga jawapan tersebut terucap. Wallahu a'alam.

Namun ustazah cukup bijak memberi jawapan, "Orang tuh cakap Tuhan bagi membawa maksud pemimpin. Kita tak demam.. hidung tak berhingus maknanya dia cakap kita kuat. Dengan maksud lain, untuk menjadi seorang pemimpin, kita mesti kuat dan tabah". Aku mengangguk tanda setuju. Itulah ilmu kepimpinan yang sulung dapat dipelajari, namun diberi dalam balaghoh akidah yang sukar difahami budak kecil yang langsung tidak bersekolah ketika itu.

Hidup ini roda, diri termenung dan terfikir mengenangkan kisah lama serta dikait dengan peristiwa-peristiwa terdekat. Masa terus berlalu, aku yang dulunya dipimpin kini terpaksa mencorak arah untuk memimpin.

0 comments: